Útközben – Párkapcsolati kiskáté

Május 17-én részt vettem kedves kollégám, tanítványom könyvének bemutatóján. Az alábbiakban az ott elmondott beszédemet olvashatjátok.

Kedves Egybegyűltek, kedves Ünneplők,

Nemrég levelet kaptam Zsuzsitól, amelyben arra kért, hogy legyek jelen ezen a csodálatos eseményen, és szóljak néhány szót a könyvéről. Ráadásul azzal spékelte meg a felkérést, hogy beértek „Az írói blokkok” tanfolyam oldásai, aminek nagy szerepe volt abban, hogy megszületett a könyv. Hát hogyan is mondhattam volna nemet, hiszen ezt a tanfolyamot én tartottam?
 
Erről jut eszembe, hogy kineziológusként gyakran megkeresnek azzal a problémával, hogy nem jön össze a baba. Nagy öröm, és csodálatos ajándék, amikor néhány oldás után megfogan a várva várt gyermek. Általában büszkén és boldogan újságolom otthon is a sikert, hogy részt vehettem egy élet létrejöttében. Ilyenkor a férjem, aki nem kedveli a túlzott pátoszt, lakonikusan meg szokta jegyzeni:”Szóval megint csináltál egy gyereket.” Hát jelentem, hogy ezen az alapon, most “csináltam” egy könyvet:)
A mai nappal kapcsolatban fontos tudnunk, hogy numerológiai szempontból 1-es nap, ami azt jelenti, hogy minden rajtunk áll. És ez a könyv, bár párkapcsolatokról szól, mégis pontosan azt mutatja be, hogy bármit is hoz az élet, azt nekünk magunknak kell feldolgoznunk, lereagálnunk.
Ha lerombolódtak álmaink, akkor magunknak kell újjáépíteni őket, megkeresve azokat a társakat, akiktől erőt, útmutatást kaphatunk. Ehhez az építkezéshez felhasználhatjuk kreatív, teremtő energiáinkat, amelyet a jobb agyféltekénk, női energiánk testesít meg.
Szimbolikus, és mégsem az, hogy Zsuzsa könyvének főszereplője az örök nő, még a neve is Éva. Sokunk felismerheti magát benne, annak a nőnek a képében, aki óriási erőfeszítésekkel próbál helytállni a különféle szerepek között, lehetőleg minden elvárásnak megfelelve. Végigkövetve Éva útját láthatjuk, ahogy alacsony önbecsülését lassan-lassan legyőzi a munkájában, ahogy nőként egyre inkább magára talál, ahogy sok izgalmas, sőt izgató kalandon keresztül végre megtalálja azt a kapcsolatot, amelyre vágyik amelyet megérdemel.
A párkapcsolat a kineziológia szótárában nem más, mint “tudatos kötelezettség” vállalás. A kötelezettség szó gyöke a kötél, amely összeköt a másikkal, amelyen keresztül rángathatjuk társunkat, és amelyen keresztül mi magunk is rángathatóvá válunk. – Azt hiszem kevesen vágyunk erre az állapotra, ám sokan átéljük nap mint nap.
Ám van egy másik lehetőség is: hiszen az igazi párkapcsolat nem más, mint egyfajta egyenlőségen alapuló társulás. A legintimebb kapcsolatunk lehet a párkapcsolat, ahol igazán önmagunk lehetünk, és megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy társunk is igazán önmagát adhassa. Csodálatos dolog nap mint nap szeretni egy olyan embert, akit már évtizedek óta ismerünk, és átélni azt, hogy valaki olyan szeret bennünket, aki igazán ismeri az összes erősségünket és gyengeségünket is. Megtapasztalni, hogy nem egymás kiegészítői, másik felei vagyunk, hanem, hogy együtt többek lehetünk, többet tehetünk, mint külön-külön.
Végül beszédemet az egyik kedvenc idézetemmel zárnám a könyvből, ami érdekes módon egy férfi szájából hangzik el:
  „ – Tudja Évike mi a párkapcsolatokkal a baj?- kezdte megint, és folytatta is magától. – Hogy már az elején feladják az egyéniségüket. Legalább is az egyik fél. Hogy én ki vagyok, az attól függ, hogy te kinek akarsz látni. Egy darabig meg is tudok felelni ennek a látszatnak, ennek a szerepnek. De egy idő után ez már nem megy. És akkor, el kezdem a másikat hibáztatni. Nagyon okosan mondta valaki azt, hogy amit megbélyegzel, az téged fog megbélyegezni, és amit elítélsz, egy napon azzá válhatsz….
(maga)….még fél ezektől az igazságoktól, mert ismeretlenek a gondolatok. Az emberek akkor is a megszokotthoz ragaszkodnak, ha az rossz nekik, mert az legalább ismerős. Nem mernek változtatni. Pedig a fejlődés folyamatos. A fejlődés motorja pedig az érzelem. Az érzelem, mozgásban lévő energia. Ne féljen az érzelmeitől Évike.
Élje meg őket!”
És ezt kívánom magunknak is: Merjük megélni az érzelmeinket, merjünk változtatni, hogy rátalálhassunk arra az örömre amit az igazi, egyenrangú kapcsolat jelent, és amihez az önmagunkkal való jó kapcsolat kialakításán keresztül juthatunk el.

A könyv megrendelhető az info@farostudio.hu címen. Szeretettel ajánlom.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .