Tervezd meg az évedet – 2018

Az év első napjai nagyon alkalmasak arra, hogy előretekintsünk, és kijelöljünk bizonyos célokat a magunk számára.
Ebben a blogbejegyzésben részletesen megmutatom neked, hogy hogyan tervezheted meg az évedet, hogyan jelölj ki megvalósítható célokat a magad számára. Ahhoz kapsz tippeket, hogy hogyan valósítsd meg következetes munkával céljaidat.

Boldog Újévet kívánok mindannyiótoknak!

A hatékony évtervezés titkai

Az év első napját írjuk. Ilyenkor sokan csak másnaposan néznek ki a fejükből, ám a tudatosabbak kihasználják az 1-es szám erejét arra, hogy megvizsgálják mit is akarnak kezdeni az új évükkel, mire is fordítsák energiáikat.

Jó hír a másnaposoknak: az év tervezését nemcsak a mai napon lehet megtenni, hanem az év bármely napján.

Sokféle évtervező rituálé létezik. Én évek óta követek egyet, amiről részletesen írtam ebben a bejegyzésemben.

Ezúttal azonban egy másik aspektusban, a célok kijelölésében és megvalósításában szeretnék segíteni neked.

Kell-e tervezni egyáltalán?

Természetesen nem! Nem muszáj mindenkinek ezt az utat követni.

Vannak spontán emberek, akik stresszként élik meg a tervezést. Számukra ez nem egy játható út. Ők azok,  akik szeretik a maguk módján alakítani az életüket, azokkal a helyzetekkel foglalkozni, ami éppen eléjük kerül. Ez gyakran a kreatív emberek sajátja. A nehézség ebben az esetben az lehet, hogy elvesznek az ötletekben, és végülis nem valósulnak meg a remek elképzeléseik.

A másik véglet az, aki folyton tervez, listákat ír, igyekszik előre haladni. Ám súlyos bűntudata lesz, ha a listájáról valami nem valósul meg. Itt pedig az a veszély, hogy az illető kényszeressé válik, nem adja meg a maga számára a szükséges időt, nem mer eltérni a terveitől, és kicsit lazábban venni a kötelezettségeit.

Az én javaslatom a stresszmentes középút. Legyenek terveid, elképzeéseid. Ám hagy magadnak időt az álmodozásra, pihenésre, kikapcsolódásra is.

Miért fontos a tervezés? Hogyan csináld?

 1. Amit mérni kezdesz az növekedni kezd.
  Ha kijelölsz bizonyos irányokat életedben, amiket “szemmel tartasz”, akkor hamarosan láthatod, amint szárba szökkennek elképzeléseid. Néha váratlanul olyan ötleteid is megvalósulásnak indulnak, amelyekbe nem vagy alig fektettél energiát.
 2. A tervek irányt adnak egy adott életszakasznak.
  Olyan ez, mint amikor egy térkép segítségével könnyebben eljutsz oda, ahová menni szeretnél. Kevesebb időt töltesz felesleges körökkel, ha tudod, hogy hová szeretnél eljutni.
 3. Írd le a céljaidat!
  Számos kutattás beszámol arról, hogy akinek leírt céljai vannak, az könnyebben megvalósítja azokat, mint akinek ezek a célok csak a fejében vannak meg. Kedvencem az az amerikai kutatás, amelyben megállapították, hogy a végzős egyetemisták azon 10%-a kereste a legtöbbet 10 év elteltével, akiknek konkrét, leírt céljai voltak.Írhatsz akár hosszab távú terveket, álmokat. Arról, hogy hol szeretnél tartani 5-10 év múlva bizonyos életterületeken. Készíthetsz éve, havi vagy heti terveket, amelyek támogatják hosszú távú céljaid elérését.
 4. Ne beszélj a céljaidról minddenkinek! Sőt!
  Eleinte inkább tartsd titokban a céljaidat, hiszen a barátaid, rokonaid körében mindig van 1-2 jóakaród, aki  el fogja mondani miért is megvalósíthatatlan az ötleted. Amikor 2006-ban ÁNTSZ engedélyt kértem a kineziológiához, akkor az ügyintéző kissé aggódva tájékoztatott, hogy nem érdemes működési engedély kiváltanom, mert szerinte az 5. kerületben nincs erre a szolgálatatásra igény. Én nagy bátran belevágtam, és 10 év alatt megtripláztam a klienseim számát. Sőt, azóta már 3-an dolgozunk a Stúdióban.
 5. Fektess be a célodba!
  A kandalló is csak akkor ad meleget, ha teszel bele fát.
  Ugyanígy tenned kell azért is, hogy a célod megvalósuljon. Ha pl. szeretnél egy könyvet írni, időt kell szánnod az írásra. Ha szeretnél lefogyni, akkor el kell kezdened mozogni és egészségesebben táplálkozni. A célod leírásával együtt írd le azt is, hogy mit vagy hajlandó megtenni a célodért.

Keress támogatókat!

Írj listát azokról az emberekről, akik segíthetnek a megvalósításban. Könyvírásnál ez lehet valaki, aki a könyvedet lektorálja, elkészíti a könyvborítót, de lehetnek olyan barátok, segítők, akik akkor tudnak támogatást adni, ha elcsüggednél a megvalósítás kihívásai közepette.

Nekem sokat segítenek az angyalkártyák is, egyfajta spirituális útmutatót adva a következő lépéshez. Ide kattintva találsz egy olyan magyar nyelvű oldalt, ahol ingyenesen húzhatsz sok-sok kártyából.

Vezess ötlet füzetet!

A megvalósuláshoz elengedhetetlen, hogy vezesd, írd az ötleteidet. Jó ehhez egy füzet, vagy akár a telefonod, tableted jegyzet funkcióit is használhatod erre a célra. Ha napi 10 ötletet leírsz, akkor egy héten már 50 ötleted lehet akkor is, ha a hétvégeken nem ötletelsz tovább.

Az ötletelésnél ne korlátozd magad! Írj le mindent, ami eszedbe jut. Akkor is ha butaságnak vagy megvalósíthatatlannak tűnik.

Hétvégén szánj rá 10-20 percet, hogy szelektálj közülük, csoportosítsd az ötleteket különböző altémák szerint. És itt szelektáld is ki azokat a témákat, amelyekhez nincs kedved vagy értelmetlennek tűnnek.

Tedd meg az első lépést még ma!

Ez lehet bármilyen apróságnak tűnő dolog is.
Az első ötlet leírása. Egy ima elmondása. Egy kép lementése a netről, ami kapcsolódik a célodhoz. A fontos, hogy találd ki, hogy mi legyen az első lépés, és tedd is meg!

Kitartást és sok hitet kívánok neked céljaid megvalósulásához!

És mindenek felett:

Boldog újévet kívánuk!

 

Ha még többet szeretnél megtudni a tervezésről, stresszoldásról, iratkozz fel hírlevelünkre!

“Tervezd meg az évedet – 2018” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .