Meg lehet-e tanulni, hogy hogyan legyél segítő?

Sokak számára, akiket fogllakoztat a kineziológia tanulása, kérdés, hogy megtanulható-e, hogy segítővé váljanak?

Ez a bejegyzés ahhoz ad támpontot, hogy eldönthesd magadról, hogy segítő típusú ember vagy-e? És, ha igen, akkor milyen eszközöket adhat a kezedbe a One Brain kineziológiai ág, hogy hatékonyabban tudj segíteni a hozzád fordulóknak.

Meg lehet-e tanulni, hogy segítővé válj?

 

Egyszer, régebben, beszélgettünk anyósommal a különböző pedagógiai módszerekről. Ő, aki egy kiváló pedagógus, a szakmájában nagyon elismert ember, azt mondta erről a kérdésről: „Ha valaki pedagógusnak született, akkor taníthatsz neki jobbnál jobb módszereket, amelyek segítenek neki, hogy sikerre vigye a benne élő pedagógust. Ha nem született annak, akkor hiába tanítasz neki bármilyen módszert, nem fogja tudni használni.”

Azóta rájöttem, hogy ez a meglátás a segítő szakmában éppúgy helytálló a meglátása.

Emiatt először megvizsgáljuk, hogy miről ismerheted fel, hogy segítő vagy-e, majd mutatok néhány eszközt, amelyekkel megismerkedhetsz a kineziológiai képzésen, hogy hatékonyabban segíthess.

Honnan tudhatod, hogy segítő vagy?

 

  1. Te vagy a „lelki szemetesláda”. Akár már gyerekkorod óta tapasztalhatod, hogy az ismerősök, barátok hozzád fordulnak, ha valami bánatuk van. Gyakran el is mondják neked, hogy már attól jobban érzik magukat, hogy meghallgattad őket.
  2. Amikor ismeretlenekkel beszélgetsz, ők nagyon bizalmas dolgokat árulnak el neked. Jellemzője a segítőknek, hogy van bennük valami bizalomkeltő. És ez annyira látszik rajtunk, hogy akár egy buliban, konferencián kötetlenül beszélgetve valakivel, máris az illető életének a sötét bugyrai kerülnek elő.
  3. Ha valaki bajba kerül, önkéntelenül ott teremsz és segítesz. Sokszor nem is gondolkodsz ezen. Automatikusan jön belőled, hogy a láthatóan morcos, kisírt szemű kollégától, ismerőstől megkérdezed, hogy mi a baj? És aztán már csak hallgatnod kell együttérzően.

 

Milyen eszközöket adhat neked a One Brain módszer ahhoz, hogy hatékonyan segíthess?

 

  • Az értő figyelem és az aktív meghallgatás képessége. Nagyon fontos ennek a képességnek a fejlesztése, ha elő akarod segíteni, hogy a hozzád forduló megértse a problémáit, és saját megoldásokat találjon ki.
  • A homlok/tarkó tartás. Talán a leghatékonyabb eszköz, amit az érzelmi stresszek oldására használhatunk. Támogatja, hogy a kliensünk ki tudjon szabadulni az őt esetlegesen elöntő érzelmek nyomása alól. Segíti, hogy újra központosítottan gondolkodhasson.
  • Stresszkezelő gyakorlatok megismerése. A stressznek rengeteg negatív következménye van fizikai, energetikai, gondolkodási vagy érzelmi szinten. Ezek a gyakorlatok megtanítják, hogyan tehetsz magadért stresszhelyzetben, és a tested azonnali visszacsatolásként jelzi a változást. Segíthetsz velük a klienseknek is, hogy visszanyerjék a gondolkodási képességüket.
  • Önismeret, hogy tudd tartani a határaidat. Egy segítőnél kulcskérdés, hogy nem égjen ki, ne vonódjon be a kliensei ügyébe. Az önismeret támogat abban, hogy gyengéden kapcsolódj a klienseiddel, a klienseid problémáival, és meg tudd húzni a határt a személyes életed és a munkád között.

 

Csak a One Brain módszer-e az egyedül üdvözítő segítő módszer?

 

Nem.

Nézzünk néhány példát más szintén hatékony módszerekre!

Sok nagyon kiváló klasszikus és alternatív segítő módszer létezik. Az, hogy melyiket választod, nagy részben a habitusodtól függ. Vannak pl. energetikai módszerek, mint a Reiki, a Prána Nadi, az Acces Bars, amelyek az energiaáramlás helyreállításával dolgoznak.

Az NLP vagy a hipnoterápia a tudatalatti átprogramozásához adnak remek technikákat.

Az asztrológia nagyobb tudatos rálátást nyújt a mélyben meghúzódó mozgatórugók megértéséhez.

A pszichológia, ha életed egy nehéz szakaszát akarod feldolgozni.

 

Kinek való a One Brain kineziológiai ág megtanulása?

 

  • Akiknek fontos, hogy ne csak energetikailag, hanem a tudatosság növelésével segítsék klienseiket a változás folyamatában. Ehhez bizony időre és türelemre van szükség a kliensekkel és a változási folyamataikkal. Van, aki „gyorsabb” módszereket kedvel, neki nem való ez a rendszer.
  • Akik élvezik a korrekciós technikák változatosságát. Sok korrekciónk van. Némelyek igencsak összetettek, amelyek nagy odafigyelést kívánnak meg a kineziológustól. Ezeket nem árt gyakorolni sem. Aki szívesen szánja ilyesmire az idejét, az élvezni fogja, hogy nincs két egyforma oldása, hanem a kliens egyedisége mutatkozik meg a korrekciókon keresztül is.
  • Akik fontosnak tartják, hogy ne vezessék, hanem kísérjék a kliensüket a változás folyamatában. A megmondó emberek kevés örömet találnak a módszerünkben. A megfigyelők annál többet. Minél jobban a kliensedet helyezed az oldás középpontjába, minél inkább mered a véleményeddel háttérbe húzódva kísérni őt, annál inkább fel fogja fedezni a saját megoldásait a saját problémájára.

Felkeltettem az érdeklődésedet?

Ha szeretnéd elkezdeni vagy folytatni a One Brain kineziológia tanulását, itt találod az idei tanfolyamainkat.

Ha szeretnél feliratkozni, hogy értesülj induló tanfolyamainkról, akkor itt megteheted.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .