Kiárad a természet – A Húsvét misztériuma

Minden évben eljön az idő, amikor a hosszú sötétséget felváltja a növekvő fény időszaka. Összeér a menny és a Föld. És ebből a különös házasságból megszületik a fény csodálatos kiáradása. Hiszen tavasszal a napéjegyenlőség utáni első teliholdkor ünnepeljük a Húsvétot. Ezt a kiáradást, feltámadást ünnepeljük a Húsvét közeledtével.

Kiárad a természet

 

Mik a gyökerei ennek az ünnepnek?

Már nagyon régóta megünnepli az emberiség azt a csodát, amit a természet téli befelé fordulása, és a tavaszi kiáradása jelent.

A téli időszakban kevés a fény kívül, sőt egyre jobban elsötétedik a világ. Aztán ennek a sötétségnek a mélypontján Karácsonykor megjelenik a fény, amit szintén megünneplünk. Ez a fény az elején még csak pislákol, a mi örömünk tartja életben. Aztán, úgy január végén, február elején már-már elveszítjük a reményt, hogy valaha is vége lesz a sötétségnek. A szürkeség ilyenkor ólmos, nehéz paplanként nehezedik ránk. Különösen így van ez azokban az években, amikor a tél és a hideg akkor erősödik fel igazán, amikor már azt hisszük, reméljük, hogy itt a tavasz.

A fény és a sötétség átmenete

Az átmenet idejében a „régi kultúrákban” böjttel hangolódtak rá az új eljövetelére.

Ilyenkor őseink nem ettek húst, és ezt nagyon tudatosan tették. Állatot levágni nem akartak, hiszen ebben az időszakban az állataik vemhesek voltak vagy kicsinyeket nevelték. A kicsik még még nem nőttek meg eléggé ahhoz, hogy megegyék őket. Ha pedig az anya állatot vágják le, elpusztulnak a kölykök is.

Így hát bölcs elődeink megtartóztatták magukat a hús eledelektől, és ették a gabonát és a betárolt gyökérzöldségeket, mert az még volt tavalyról, mellé némi tejet, tejterméket fogyasztottak, amivel az állatok megajándékozták őket.

A böjt más téren is önfegyelmet is tanított. Ez a szó ma már nem számít divatos kifejezésnek. Egyenértékűnek hangzik ugyanis az önmegtagadással, pedig nem az!
Az önfegyelem távol áll az önkínzástól. Inkább egyfajta tudatosan vállalt lemondás, ami megmutatja, hogy elsősorban nem az élvezetek azok, amik meghatároznak minket.

Az önfegyelem inkább kibillentette őket a megszokásaikból, helyet, ürességet teremtett ahhoz, hogy a megszokotton túl az újat is megtapasztalhassák. Sőt, egyenesen utat nyitott ahhoz, hogy megérezzék: milyen újdonság lenne az, ami éppen előre vinné őket.

Ezután az önfegyelmi időszak után pedig örömmel tudták fogadni, ünnepelni tudták az újat. Ez az új határozottan véget vetett az önfegyelmi időszaknak, sőt egy kifejezetten önfeledt szakasz következett ezután.

Az önfegyelem bölcsessége: az egyensúly

Jól mutatja mindez, hogy az önfegyelemnek nem célja az aszkézis, ahogy nem célja az értelmetlen és túlzó élvezetek egymásra halmozása sem.
Az önfegyelem bölcsesség tudja, hogy a kulcsot az egyensúly jelenti. És a tapasztalás öröme. Meg tudom magamat tapasztalni fegyelemként és önfeledtségként is. Befelé fordulóként és kiáradóként is. És mind a kettőben örömömet lelem.

A külső sötétség időszakában belül keressük a fényt. És gyakran meg is találjuk különböző ötletek formájában. Ám, ahogy nő a világosság, úgy nő a megvalósítási erőnk is. Ilyenkor könnyebb tenni azokért a változásokért, amelyeket létre akarunk hozni. Ráadásul a tavaszi napsütéssel az enyhe téli depressziónk is tovatűnik. Többet lehetünk a kertben, a szabadban, több erőnk, energiánk van ahhoz, hogy élvezzük a jelen pillanatot.

És ebbe az öröm-teliségbe belefér a Húsvéti asztal öröme is: a füstölt sonka, ami a Karácsonyi disznóvágást idézi, a friss tojás, a friss zöldek. A locsolás rituáléja pedig eredeti formájában a felfrissülésre emlékeztet.

Ne hagyjuk azonban, hogy csak a szokások hatalma vezessen az ünneplésben. Ha már tudatában vagyunk annak, hogy Húsvétkor a fény erejét ünnepeljük, akkor kitalálhatjuk a saját jelképrendszerünket, ételünket mindehhez, és akár füstölt sonka, főtt tojás nélkül is átélhetjük a tavaszi megújulás, kiáradás ünnepét.

Boldog Feltámadást kívánunk!

Kata, Zsuzsa, Barbara

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..