Hogyan ne bukd el terveid megvalósítását 2018-ban?

Köztudott, hogy január elején megtelnek az edzőtermek, diétázni kezdenek az emberek, igyekeznek frissebbek, kedvesebbek, jobbak, lendületesebbek lenni.
És ugyanilyen köztudott az is, hogy ez a kezdeti lendület, a változtatni akarás kb. 3 hétig tart…

Hogyan ne bukd el a 2018-as terveidet?

Aztán közbejön valami.

Egy születésnapi torta. Egy betegség. Egy szakítás. És máris ott találjuk magunkat a régi mintáink kellős közepében. Folytatjuk a stresszevést. Abbahagyjuk az edzéseket. Újra undokok leszünk a kedvesünkkel vagy a gyerekeinkkel.

Mit tehetünk önmagunk, esetleg a körülmények hibáztatása helyett, hogy elérhessük az általunk vágyott célokat még akkor is, ha a hozzávezető út nem teljesen könnyed és egyenletes?

Megvalósítás és bal agyfélteke

A bal agyfélteke “férfias” energiája nélkül soha semmit nem tudnánk megvalósítani. Ez az a részünk, amelyik meg tudja határozni a célok eléréséhez szükséges lépéseket. Képes ezeket időrendbe, fontossági sorrendbe szervezni, és lépésről lépésre haladva mindennap tenni a célokért.

A bal agyfélteke hatékony közreműködése nélkül terveink örökre csak ködös álmok maradnának a megvalósulás legkisebb esélye nélkül.
A bal agyfélteke kiváló abban, hogy összerakja  a megvalósulás kis puzzle darabjait, különösen akkor, ha a stressz következtében nem veszíti el kapcsolatát a teljes képet látó jobb agyféltekével.

A megvalósító energia elemei:

  1. Kontroll:
   Rosszízű szó ez sokak számára. Különösen ma, amikor az individuális szabadság korszakát éljük.Gondolj erre most egy kicsit másképp!
   Gondolj rá úgy, mint egy határozott vezetőre, egy támaszra, ami segítségedre van. Ha pl. képes vagy az “5 percre felmegyek a fb-ra, ami 2 óra” hozzáállásodat kontrollálni, akkor máris időt nyersz, amit mozgásra, a másnapi diétás ebéded elkészítésére vagy éppen relaxációra, esetleg egy jó könyv elolvasására fordíthatsz.A kontroll akkor megy könnyedén, ha pontosan tudod, hogy a célod milyen előnyökkel jár a számodra. Milyen jó dolgok származnak abból, ha eléred.
  2. Idő:

   Az idő=pénz – tartja  a mondás. Amire az idődet valójában fordítod, az valósul meg az életedben. Ha valamit szeretnél megvalósítani, tervezz rá időt, amikor ezzel foglalkozol.Én pl. évekig vettem meg feleslegesen online tanfolyamokat. Izgattak, érdekesek voltak, és, amikor megvettem, még fontosnak is éreztem őket. Csak éppen időt nem hagytam rá… Így ott sorakoznak a gépemen elvégzetlenül. Az áttörést az hozta meg, amikor eldöntöttem: csak akkor fizetek be újabbra, ha már előre bekalkulálom a rájuk szánt időt. Ez nálam azt jelenti, hogy beírom a naptáramba, hogy mikor foglalkozom velük.Mit tegyél, ha már nincs hely a naptáradban? Ilyenkor először “gyomláld ki” a teendőket! Döntsd el, hogy mit fejezel be, mire szánsz kevesebb időt, hogy legyen időd arra, ami számodra fontos.
  3. Szükséges erőfeszítés, cselekvés:
   Ismét egy nem szeretem kifejezés! Számos önismereti könyv tanítja, hogy nem kell erőfeszítés a célok eléréséhez. Ám cselekvés nélkül, energia befektetés nélkül nem tudsz előrehaladni. (A kandallós példát itt olvashatod).
   A hangsúly itt a szükséges szóra kerül. A megvalósítás első szakaszában hajlamos lehetsz a túlzott, görcsös cselekvésre. Aztán a sok görcsbe belefáradva inkább nem teszel semmit.
   A szükséges cselekvés egy fókuszált tett, ami a megvalósítás következő lépésére irányul.Gyakran eltévedhetsz a sokféle tennivaló között. Így hasznos, ha hívőként vezettetésért imádkozol, vagy nem hívőként egy nyugodt pillanatban átgondolod a következő lépést.
   Időnként pedig mindenkinek hasznos lehet egy mentorral, coacchal konzultálni a hatékonyság érdekében.
  4. Motiváció:
   Talán a legfontosabb és legillékonyabb összetevő.
   Amíg a motivációd tart, addig újra és újra nekifutsz a a megvalósításnak. Ám, ha a motivációd elveszik, akkor oda a lendület!Hogyan tartsd fenn a motivációt?Vezess listát a célod megvalósulásának előnyeiről! Tedd ki a falra!
   Készíts képekkel teli táblákat, amelyek a célodról szólnak! Szintén tedd ki!
   Vizualizáld a sikeredet homlok tarkó tartásban!
   Gyűjts motiváló idézeteket! A pinterest kiváló forrása ezekenek. (Itt nézheted meg az én idézetes táblámat.)

Szem előtt tartva a megvalósítás elemeit sikerre viheted a terveidet. Ne hagyd, hogy a kudarctól vagy  éppen a sikertől való félelem eltántorítson. A megvalósítást csak akkor hagyd abba, ha elérted a célodat, vagy, ha úgy érzed, már nem fontos a számodra. Esetleg akkor, ha úgy látod, nem ez a cél hozza meg azokat az előnyöket az életedbe, amikre vágytál, amikor a célodat kitűzted.

A lelkesedés energiájából táplálkozó örömteli megvalósítást kívánok!

Ha szeretnél stresszoldó tippeket és rendszeres értesítéseket kapni a blogbejegyzésekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre!

 

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .