Gyógyítja-e a kineziológia a betegségeket?

Nemrégiben egy régi kliensem hívott fel azzal, hogy vastagbél rákot diagnosztizáltak nála. Kemoterápiát, műtétet irányoztak elő, de ő emellett szerette volna, hogy oldjuk a „lelki okokat” is. Természetesen elmondtam neki, hogy a kineziológia nem foglalkozik tünetek kezelésével, de megvizsgálhatjuk, hogy milyen érzelmi komponensei vannak a betegségének, mekkora negatív stressz kapcsolódik ehhez a súlyos diagnózishoz.

Gyógyítja-e a betegségeket a kineziológia?

Van-e egyáltalán a betegségeknek lelki oka?

Sokan hisznek benne, hogy van. Én azonban nem értek egyet ezzel. Különösen azzal, hogy egy súlyos, krónikus betegség egyetlen okra lenne visszavezethető.

Súlyos betegségeink általában sok évtizedes rossz beidegződéseinek hatására alakulnak ki.

Ennek van/lehet érzelmi összetevője is, mint például az állandó félelem, hogy nem vagyok elég jó, vagy a bűntudat, hogy valami rosszat tettem. Midkét érzelem elvezethet egy olyan súlyos megfelelési vágyhoz, ami rombolja az önbizalmat, önértékelést, önbecsülést. Lehetséges, hogy egy súlyos trauma áll a háttérben, ami miatt nem kapcsolódunk olyan támogató módon önmagunkhoz, ahogyan arra szükségünk lenne.

Vizsgáljuk meg a gondolkodási problémákat is az érzelmi gondok mögött!. Pl. gondolhatom magamról, hogy nem vagyok szerethető. Ez egy félelem érzésben jöhet a felszínre. Félhetek, hogy elveszítem a szeretteimet, az állásomat, a pénzemet. Emiatt lehet, nem tudok nemet mondani, túlvállalom magam, csakhogy el ne veszítsem azoknak a nagyrabecsülését, akiktől az önértékelésem függ.

Ezeken kívűl vannak olyan életmódbeli hibák, amelyek betegséghez vezetnek. Unásig ismételt közhelyeket lehetne itt előhozni: nem megfelelő táplálkozás, a mozgás hiánya, a dohányzás, az alkohol fogyasztás, a cukor fogyasztás mind mind hozzájárulhat egy-egy krónikus betegség kialakulásához. Mégis, mindenkinek el kell gondolkodni rajta egy komoly betegségnél, hogy vajon az étrendjén hogyan kellene változtatni, hogy könnyebben menjen a gyógyulás.

Kezel-e betegségeket a kineziológia?

Jó néhány kliens keres fel azzal minden évben, hogy oldjuk a fizikai betegségekkel kapcsolatos stresszeit.

Ilyenkor hangsúlyozom, hogy mi nem a betegséggel dolgozunk, hanem azokkal a stresszekkel, amelyeket a kliens a betegsége kapcsán tapasztal magában.

A rák betegségnél nagyon gyakori, hogy már maga a diagnózis óriási stresszt okoz. Legtöbben a halálos ítélettel, vagy, ami egyesek számára talán még ennél is rosszabb, hosszú, fájdalmas kezelésekkel, méltatlan, kiszolgáltatott állapottal azonosítják a rák diagnózisát.

Nem ritkán azon van a stressz, hogy a beteg hinni tudjon a gyógyulásban. A kezelések sikerességében. Bízni tudjon abban, hogy megtalálja a legjobb segítőket a gyógyulás útján.

Van még egy említésre méltó stresszokozó: egy egész iparág épült rá a rákbetegségek kezelésére. Ráadásul – csakúgy, mint a focihoz vagy a gyerekneveléshez – a rákgyógyításhoz is „mindenki ért”. A beteg pedig úgy érezheti, hogy felelőtlenség, ha nem próbál ki mindent, amit a gyógyulása érdekében ajánlanak neki. Felmerül ezer féle táplálékkiegészítő, különböző varázsszerek, energetikai kezelések tömege. Olyan sok a lehetőség, hogy az gyakran sem pénzben sem időben nem vállalható.

Az oldás témája ilyenkor az, hogy a kliensünk merjen dönteni a különféle eljárások, kiegészítő gyógymódok között. Ne akarjon mindent egyszerre megcsinálni, adjon időt magának, merjen türelmes lenni a gyógyulási folyamatával kapcsolatosan.

Mit tehet érted a kineziológia, ha megbetegedtél?

Sokat segíthet abban, hogy elhárítsd a gyógyulásod elől az akadályokat. Abban, hogy merj végigmenni a gyógyulás folyamatán, és megtaláld a megfelelő segítőket az utadon. Támogat abban, hogy a szükséges változtatásokat könnyedén megtehesd. Legyenek akár életmódbeli, akár kapcsolatbeli változások.

Néhány téma, ami felmerült már az oldások során rákos betegeknél:

 1. A betegség érzelmi komponensének oldása:
  Hogyan reagál a betegségére érzelmileg a kliens? Retteg? Dühös? Közönyös? Beazonosítjuk az érzelmi állapotot, és oldjuk az ide kapcsolódó stresszt, hogy merje megélni a negatív érzéseit, és rátalálni emögött arra, amit valójában szeretne.
 2. Félelem a gyógyulástól:
  Mit kezdek az életemmel, ha meggyógyulok? Egyszer egy kliensem gyönyörűen haladt a gyógyulás útján. Szépen javult a kezelések és az oldások hatására, felébredt benne a remény, hogy akár teljesen rendbe is jöhet. A daganat mérete minimálisra csökkent.
  Egy alkalommal azt mondta, hogy az orvosa szerint hamarosan visszamehet dolgozni. Ám őt ez a lehetőség egyenesen megrémítette. Nem akart többé eredeti szakmája szerint tanár lenni, ugyanakkor úgy érezte, hogy ő már túl öreg, hogy bármi újat megtanuljon. Ezt az ellentmondást nem tudta feldolgozni. Az állapota rosszabbodni kezdett, és 3 hónapon belül meghalt.:(
 3. Félelem a haláltól.
  Gyakori probléma. Ha ezen túllép a kliens, akkor gyakran az élettől való félelme is oldódik.
 4. Félelem a kezelések mellékhatásaitól.
  Vezető probléma a rákbetegeknél. És, sajnos nem alaptalanul. Hiszen a kemoterápia, a sugárkezelés, a műtét gyakran nem gyengéd eljárások. Érdekes tapasztalat, hogyha oldjuk a stresszt, akkor gyakran a mellékhatások ki sem jönnek, vagy csak nagyon enyhe formában jelentkeznek.
 5. Félelem a fájdalomtól.
  Oldva ezt a félelmet megtalálhatják a betegek azt a magukban meglévő erőt, amely reményt adhat nekik a nehéz pillanatokban. Sokszor egy rendkívűl támogató mondatot alkotnak meg maguknak, ami átsegíti őket a fájdalmakon.
 6. Ragaszkodás a betegséghez:
  A betegség miatt gyakran extra figyelmet kapunk szeretteinktől. Félhetünk attól, hogy ezt elveszítjük, ha meggyógyulunk. Ezt a félelmet oldva megszabadulhatunk attól a késztetéstől, hogy csak szeretteink figyelmétől érezzük jól magunkat. Vállalhatjuk a feleősséget önmagunk jóllétének a megteremtéséért.

Fontos tudnivaló!

A kineziológia és a kineziológus nem helyettesíti az orvosi, pszichológusi és pszichiátriai kezelést! Ha tüneteid vannak, ne hanyagold el őket! Keresd meg azokat a szakembereket is, akiknek a tünetek enyhítése, kezelése a dolguk.

Mid emellett a kineziológiai módszerek segíthetnek hatásosabbá tenni akár az orvosi kezeléseket is, mert ha csökken a félelem, akkor befogadóbbá válunk a kezelések jótékony hatásaira, és könnyebben túljutunk az esetleges mellékhatásokon.

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .