Itt a tavasz, a Fa elem időszaka. Táplálkozz ennek megfelelően!

A tavasz az 5 elem tana szerint a Fa elem uralma alatt áll. Az 5 elem közül talán ezt az analógiát a legkönnyebb megérteni, annyira kézenfekvő és látványos a párhuzam a természet és a belső világunk, testi igényeink változása között.

Ez alkalommal a téma egyik szakértőjének, Farkas Vikinek az írását olvashatjátok vendégposztként a blogon.

A tavasz a növekvő jang ideje

A téli mozdulatlanság, a nagy jin után a természet megpezsdül. Ez a kezdet: minden növekedni, fejlődni kezd, feltartóztathatatlanul tör a célja felé. Kis zöld hajtások törik át a beton repedéseit – a növények kicsíráznak, hajtanak, felfelé törnek.

Az emberi életben ez az ugrásszerű fejlődés, mobilitás, növekedés a gyermekkorban figyelhető meg. A kisgyerekek állandó mozgásban vannak és térre, szabadságra van szükségük a kibontakozáshoz.

A Fa időszak mindig nagyon vérpezsdítő: az első napsugaras napokon a legtöbben kimozdulnak a lakásból, kimennek a zöldbe, a természetbe. Az ember ösztönösen több mozgásra, változásra, élményre vágyik.

Analógiásan idetartozik egy vállalkozás kezdete, az ötletelés, tervezés, az első lépések időszaka. Vagy egy kapcsolat intenzív kezdeti szakasza is Fa időszak, mely nagy energiákat mozgat meg a legtöbb emberben.

Hogy ezt a Fa energiát életben tarthasd magadban, ahhoz szabadságra, térre, a kreativitásod megélésére van szükséged. Ha ezek a feltételek adottak, zavartalanul fog áramlani benned a Fa-energia (a “Máj csíje”). Ha azonban nincs lehetőséged az alkotó tevékenységekre, az ötleteid megvalósítására, akkor a Máj-csíd elakad, pangani fog, ami előbb-utóbb akár testi tünetekhez is vezethet.

A Fa elem a konyhában

Könnyű módja a Fa elem egyensúlyban tartásásnak, ha az ételeinkben jelenítjük meg ezt az elemet.

A Fa elem színe a zöld.

Minden zöld alapanyagnak van egy Fa-aspektusa, ami hatást gyakorol a Májra és az Epehólyagra. A zöld alapanyagok e két szervedet erősítik elsősorban, ezért jó, ha tavasszal sok zöldfélét eszel (pl. csírákat, friss fűszernövényeket, csalánt, zöld spárgát, medvehagymát és társait).

A Fa elem íze a savanyú.

Ha valami savanykásat eszel, az először a Májba és az Epehólyagba jut – kis mennyiségben e két szerved munkáját támogatja. Nem véletlen, hogy a magyar konyha is savanykással párosítja a nehéz, zsíros húsételeket: például a disznótoros mellé savanyúság jár. Az oroszok pedig savanyú uborkával kísérik a vodkát, hogy támogassák a Máj munkáját az alkohol bontásában.

Ha nagyon kívánod a savanyút, mint a várandós nők a savanyú uborkát, az annak a jele, hogy kevés a Máj vére, vérhiányod van. A tavaszi időszak nagyon alkalmas a vér tisztítására és a Máj-vér táplálására, megújítására.

Az 5 elem konyhában a Fa elemhez soroljuk a savanykás alapanyagokat, mint például a savanyított tejtermékeket, a savanykás gyümölcsöket (pl. gránátalma, bogyósok, citrusfélék), a paradicsomot.

A savanyú íz általában hűtő hatású (jin íz) és összehúzza a csít, az életenergiát, ezáltal segít megőrizni a testnedveket. Ezért hasznos valamilyen savanykás ital (pl. hibiszkusztea, gyümölcstea, csipketea) sportoláshoz vagy nagy meleg idején (hogy ne veszíts túl sok testfolyadékot).

Ha 5 elemesen főzöl, törekedj rá, hogy lehetőleg mind az 5 alapíz (édes, csípős, sós, savanyú, keserű) benne legyen az ételedben, mert így minden fontos szerved megkapja a neki járó információt, és az ételed is sokkal laktatóbb, izgalmasabb, ízletesebb lesz.

A Fa elem diszharmóniájára utaló panaszok:

• szemproblémák (szemszárazság, elmosódó látás, fekete pontok a szem előtt)
• vérnyomásproblémák, migrén, fejfájás a fejtetőn
• az ínak, szalagok merevsége, húzódások, görcsök
• töredezett körmök és haj
• érzelmi, hangulati instabilitás: dühkitörések vagy lehangoltság, sírósság
• menstruációs problémák (pl. PMS)
• a savanyú íz túlzott kívánása vagy averzió vele szemben

Láthatod, hogy sokféle tünet utalhat a Fa elemed diszharmóniájára.

Hogyan állíthatod vissza a belső harmóniádat tudatos alapanyagválasztással és konyhatechnikákkal?
Megtanulhatod az április 9-én induló 4 hetes tavaszi 5 elemes emailtanfolyamomon. A részletekért kattints ide

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .